Regel een goed salaris
Het onderhandelen over een salaris is niet altijd nodig, soms dan zijn je arbeidsvoorwaarden al vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (beter bekend als Cao). Zo een dergelijke arbeidsovereenkomst kan gelden voor een volledige bedrijfstak, zoals bijvoorbeeld de schilders cao, waarin alle voorwaarden voor alle schilders zijn vastgelegd. Ook is het mogelijk om een cao te maken voor een specifiek bedrijf. De HTM heeft bijvoorbeeld voor alle medewerkers een cao afgesproken. Echter niet elk bedrijf of elke bedrijfstak kent zijn collectieve arbeidsafspraken. In dat geval zal je zelf moeten onderhandelen over je salaris. In samenwerking met salarisbureau CBBS.nl volgen hier een aantal tips voor een succesvolle salarisonderhandeling.
Je kan het onderhandelen over salaris zien als een soort poker op hoog niveau. Hou je kaarten voor je en probeer er zo veel mogelijk uit te slepen. Als eerste en misschien wel een van de meest belangrijkste tips, zorg dat je zeker weet dat de baan binnen is. Begin dus pas met onderhandelen als je de functie toegewezen heb gekregen. Je weet dan zeker dat de baas heeft besloten dat jij het meest geschikt bent voor de functie en dan kan je dus ook beginnen met onderhandelen. Het geeft je een strategisch voordeel omdat kwaliteit best wat mag kosten en je dus zeker weet dat je niet concurreert op prijs.
Het is ook belangrijk om je kaarten zo lang mogelijk voor je te houden. Zorg dus dat de gene die tegenover je zit de eerste zet doet. Begin dan ook niet over je oude salaris omdat dit een richtlijn geeft terwijl dat misschien helemaal niet aansluit bij je huidige functie. Om te weten wat je huidige functie waard is kan je altijd een loonwijzer raadplegen. Loonwijzers zijn gemakkelijk te vinden op het internet en ook CBBS.nl heeft een loonwijzer.
Zorg dat de werkgever een openingsbod doet, dit zal vaak hoger uitvallen dan verwacht omdat mensen zonder richtlijn geneigd zijn hoger te bieden. Dit eerste bod kan over onderhandelt worden, zorg dus dat je wat hoger inzet. Ga echter geen willekeurige bedragen noemen maar zorg dat je dit hogere tegenbod goed kan beargumenteren. Zit je vast in de onderhandeling over loon? Probeer dan jouw salaris op te leuken door betere secundaire arbeidsvoorwaarden er uit te slepen.